Inloggen

Blog: Hybride journalistiek: een schitterend mijnenveld

Geplaatst op: 13-12-2017

Hybride journalistiek: een schitterend mijnenveld

Is julie ook iets opgevallen aan De Limburger, dit jaar? Nee, niet dat het volgens een vakjury een van de best ogende kranten van Europa is. Het gaat me om die verhalen, meestal in de vorm van een spread van twee pagina’s, die verdacht veel lijken op echte redactiepagina’s.

Alleen staat er een bescheiden kadertje bij. Daarin wordt dan vermeld dat het om een betaald verhaal gaat, waar de redactie van De Limburger niets mee van doen heeft.

Het lijkt een populaire manier te worden voor grote zorginstellingen, natuurorganisaties en soortgelijke instanties -het wachten is op een woordmelding van de Stichting Motorcultuur Zuid-Limburg- om hun verhaal in de enige kwaliteitskrant van de provincie eens stevig neer te zetten.

Geen lastige vragen, de bestuursvoorzitter kan vrij schitteren -en de teksten zijn ook nog van fatsoenlijk niveau. Want geschreven door goede freelancers, vaak ervaren journalisten. Het kost een paar duizend euro, maar dan heb je ook wat.

Nog iets opvallends: de gemeenteraad van Maastricht heeft besloten een eigen raadsverslaggever in te huren. De gelukkige wordt ondergebracht bij RTV Maastricht, de wakkere thuiszender van de provinciehoofdstad, met als taak uitgebreid te berichten over het werk van de gemeenteraad. Dat gebeurt nu veel te weinig, vinden de meeste raadsleden. Ze hebben er bijna een halve ton per jaar voor over om daar verandering in te brengen.

Ook ThuisinMaastricht.nl, de nieuwe door de gemeente opgezette website voor verhalen uit de buurten, experimenteert. Daar wordt, naast vrijwilligers die als buurtreporters optreden, een handvol freelance journalisten ingezet als professionele stadsreporters. Ook hier zou het gaan om het dichten van gaten in de stadsverslaggeving van de traditionale provinciale media -lees De Limburger en L1. En wie weet dat de provicie Limburg al een tijdje experimenteert met RadarLimburg?

Boeiende experimenten in een mijnenveld. Je kunt het een trend in hybride journalistiek noemen. Is het een nieuwe vorm van voorlichting&marketing -of wil het meer zijn?

Hans Moleman

- experimenteert zelf sinds najaar 2017 als Stadsreporter bij ThuisinMaastricht.

 

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief