Inloggen

De lokroep van de Jihad

Communicatie
Geplaatst op: 21-04-2017

Twee conclusies blijven hangen na het indringende CNL-café op 20 april met journalisten Johan van de Beek en Claire van Dyck van De Limburger naar aanleiding van hun boek ‘Sultan en de lokroep van de Jihad’. Een is dat er geen eenduidig profiel  is van de potentiële Jihadstrijder en dat er daarom ook geen eenduidige oplossing is. Twee dat het toneel van Sultan en kompanen weliswaar Maastricht was, maar dat het overal in Limburg had kunnen gebeuren.

De radicalisering van moslimjongeren is dus een complex proces, wijdverbreid in Limburg en veel groter dan zij aanvankelijk hadden kunnen vermoeden. De rekrutering van Jihadstrijders door IS wordt begeleid door een geoliede en communicatiebenadering met gelikte en moderne filmpjes. Van de Beek en Van Dyck concluderen dat het salafisme, een belangrijke voedingsbodem voor moslimterrorisme, groeit. Tegelijk is er een groeiende groep moslims in Limburg die zich zorgen maakt over deze ontwikkeling en zich roert om uitwassen te voorkomen. Zo hebben een aantal Marokkaanse moeders in Maastricht zich aaneengesloten om met elkaar het gesprek te voeren over mogelijke radicalisering van hun kinderen.

Van de Beek en Van Dyck benadrukken dat het een unieke kans was die zij van hun krant hebben kregen om twee jaar lang te focussen op het onderwerp radicalisering, maar ook dat niemand had verwacht dat het zoveel stof zou opleveren. Ze zijn in ieder geval nog niet ‘Jihad-moe’. Het maakt dat zij ondertussen gerust als Jihad-experts mogen worden beschouwd. Hun werk heeft veel meer opgeleverd dan een indringend en vlot leesbaar boek met veel oog voor details over radicalisering van moslim-jongeren in Limburg. Van de Beek en Van Dyck wisselen ondertussen hun bevindingen met terrorisme-wetenschappers internationaal uit en bieden met hun speurwerk ook politie en inlichtingendiensten handvaten voor hun werk. Deze week ontvingen zij via terrorisme-expert Edwin Bakker een uitnodiging om hun expertise in een lezing te delen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

‘De gruwelijke weg die de Maastrichtenaar Sultan Berzel is gegaan, zijn radicalisering, zijn dodelijke aanslag, zijn tragische zelfvernietiging, het gaat alle Nederlanders – moslims en niet-moslims – aan,’ schreef Bas Heijne. Ik kan die conclusie volledig onderschrijven, nog meer na de betrokken, transparante en deskundige toon waarop Van de Beek en Van Dyck hun bevindingen wilden delen met de leden van ons Communicatienetwerk Limburg. Nogmaals heel veel dank daarvoor.

 

Gerrit-Jan Meulenbeld

 

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief