Inloggen

Q&A: Henri Ritzen

Geplaatst op: 15-03-2016

Leeftijd: 53 jaar
Geboorteplaats: Schinnen
Werkervaring: Henri Ritzen begon direct na zijn studie als zelfstandig ontwerper en werkte freelance voor meerdere ontwerpbureaus in Den Haag. De Nederlandse overheid was zijn opdrachtgeversveld. Bij Studio Dumbar ging hij als ontwerper en projectleider in dienst en werkte hij onder andere voor Rijksmuseum, Aegon, PTT, Apple Europe en internationale uitgeverijen en musea. Studio Dumbar ontwikkelde zich tot internationaal toonaangevend bureau. Eind jaren negentig kreeg Henri de gelegenheid om een dependance van Studio Dumbar op te richten in Rotterdam. In 2001 werd hij managing director en bestuursvoorzitter van Studio Dumbar Den Haag, Rotterdam en Frankfurt. In 2005 richtte Henri samen met zijn levenspartner Marga Kanters Ritzen-Design-Consult op. In 2008 verhuisden ze van Breda naar Zuid-Limburg. Ritzen-Design-Consult is een bureau voor visuele communicatie. Gespecialiseerd in visuele identiteiten voor complexe vraagstukken en organisaties.

 

Wat is je grootste succes?
Henri: “Ik ben er trots op dat we met een relatief klein bureau de totale visuele identiteiten hebben ontwikkeld voor de Gemeente Rotterdam en Wageningen UR. Het is een succesvolle samenwerking die nog altijd voortduurt.”
 

Wat is je grootste blunder?
Henri: “Altijd goed: zelfspot. Ik heb ooit in een vergadering van een grote internationale bank een gesprekspartner met de achternaam Wortel aangesproken met ‘Willie’. Er zaten ongeveer tien mensen in de vergadering. Maar niemand vertrok een spier. Klassiek geval van ‘don’t mention the war’. Een meer ‘serieuze’ strategische en commerciële blunder heb ik gemaakt toen ik in het begin van mijn loopbaan een incidentele samenwerking zocht met een winkelinrichter. Mijn opdrachtgever wilde een shop concept maar ook de bouwwerkzaamheden uitbesteden. Door mijn onervarenheid met ’sharks’ uit de interieurbouwwereld werd ik linksom ingehaald door dezelfde winkelinrichter die zodra ik de deur uit was rechtstreeks contact zocht met mijn opdrachtgever en daardoor met de buit er vandoor ging. Inclusief het ontwerpconcept. Het ging om een groot aantal shops…”

 

Meer over Henri:

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief